З січня має розпочатися списання з госбаланса житлових будинків, мешканці яких обрали ОСББ

28. 12. 2015, Oleg, Новини

З 1 січня 2016 р. має розпочатися списання з балансу комунальної і державної власності житлових будинків, мешканці яких обрали нову керуючу компанію (аналогЖЭКа). Порядок цієї процедури був розроблений Мінрегіонбудом ще влітку нинішнього року. Він вже пройшов громадське обговорення і узгодження в міністерствах, а зараз знаходиться на затвердженні в Кабміні.Проверка сметной документации

Але експерти попереджають про можливі складнощі втілення документа в життя.

«Склалася суперечлива ситуація. Справа в тому, що з моменту приватизації хоча б однієї квартири в будинку виникає поняття спільної власності. Свою «частку» в коридорах, у ліфтах, на горищах має кожен власник житла, зараз ці об’єкти перебувають на балансі комунальних Жеків. Новий порядок передбачає передачу цих приміщень на баланс співвласників будівлі», — пояснила головний спеціаліст управління житлової політики Мінрегіонбуду Ірина Олейникова.

З 1 липня цього року вступив в дію Закон України «Про особливості здійснення прав власності мешканцями багатоквартирних будинків». Згідно з ним, до 1 липня 2016 р. мешканці багатоповерхівок повинні вирішити, хто буде керувати їхнім будинком. На загальних зборах можуть вибрати керуючу компанію, або об’єднатися в ОСББ і вже від його імені укладати прямі договори з компаніями, що надають житлово-комунальні послуги (з вивезення сміття, прибирання дворів, ремонту внутрішньобудинкових комунікацій тощо).

Якщо до часу «Ч» жителі не скористаються своїм правом вибору, то місцеві власті зможуть самі проводити конкурси і вибирати «домоправителів». При прийомі будівлі на баланс бажано провести перевірку кошторисної документації та провести будівельну експертизу самої будівлі.

Зараз послугами звичних нам комунальних Жеків не користується 27,6% 74,9 тис. багатоквартирних будинків України, повідомили в Мінрегіонбуді. За три кварталу 2015 р. у регіонах було створено 556 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (всього їх близько 14,3 тис.).

Найактивніше створювали ОСББ у Вінницькій (73), Дніпропетровській (68), Запорізькій (47), Хмельницькій (41) та Рівненській (354) областях. Друга за популярністю форма організації мешканців — житлово-будівельні кооперативи (ЖБК), їх на сьогоднішній день більше 5,7 тис. (з початку цього року організовано 12).

Є ще 534 приватних підприємства по утриманню житлового фонду. З початку року організовано 19 нових ПП (у Києві — 7, Одеській — 9, Хмельницькій — 2, Рівненській обл. – 1), та ліквідовано десять (у Вінницькій і Луганській областях по три, у Кіровоградській та Запорізькій — по два).

Служби єдиного замовника, які повинні підвищувати ефективність роботи комунальних підприємств, поки користуються невеликим попитом. Їх всього 57, з початку року створено вісім в Одеській області та ліквідовано за дві в столиці і Дніпропетровську і одну в Харківській обл.

Але, швидше за все, до літа наступного року левова частка житлового фонду все ж залишиться в управлінні нинішніх Жеків. Це пояснюється складністю самої процедури відмови від їх послуг: для цього необхідні голоси не менше 75% мешканців.

Зазначимо, що критичною залишається ситуація і з капремонтами в Україні. Понад 70% будинків потребують ремонту, але коштів на ці цілі в держбюджеті не було в цьому році, і вже тим більше не буде в наступному.

Є міста, де місцеві влади стимулюють створення ОСББ, і беруть на себе частину фінансування ремонтних робіт. Дуже активні в цьому плані Кривий Ріг, Вінниця, Житомир, Івано-Франківськ.

У столичному бюджеті на наступний рік заздалегідь обіцяють виділити на капремонт житлового фонду 21,8 млн грн, а на капітальний ремонт будинків ОСББ — 20 млн грн. Але цього явно недостатньо. «Ремонт хрущовки – п’ятиповерхівки оцінюється в 5 млн грн, дев’ятиповерхівки — вдвічі дорожче. Так що на ці гроші можна відремонтувати лише вісім хрущовок або чотири панельних будинки», — пояснив глава Житлового союзу України Олександр Скубченко.

У столичному бюджеті на наступний рік заздалегідь обіцяють виділити на капремонт житлового фонду 21,8 млн грн, а на капітальний ремонт будинків ОСББ — 20 млн грн. Але цього явно недостатньо. «Ремонт хрущовки – п’ятиповерхівки оцінюється в 5 млн грн, дев’ятиповерхівки — вдвічі дорожче. Так що на ці гроші можна відремонтувати лише вісім хрущовок або чотири панельних будинки», — пояснив глава Житлового союзу України Олександр Скубченко.