Що таке управління проектами?

26. 12. 2015, Oleg, Статті

Управління будівельними проектами вимагає знання сучасного менеджменту, а також розуміння процесу проектування та будівництва. Будівельні проекти мають певний набір цілей і обмежень, таких як необхідного часу для завершення. В той час як відповідні технології, організаційні механізми та процеси будуть відрізнятися, управління такими проектами має багато спільного з управлінням подібних типів проектів в інших спеціалізованих або технологічних областях, таких як аерокосмічна, фармацевтичних та енергетичних розробок.

Взагалі, управління проектами дає нам поняття про взаємодію різних частин (завдань) і процесів з’єднаних разом, на будівельному майданчику. Проектно організаційні роботи, як правило, припиняється, коли місія виконана. За даними Інституту управління проектами, дисципліна управління проектами може бути визначена наступним чином:

Управління проектами-мистецтво керівництва та координації людських та матеріальних ресурсів протягом всього життя проекту, використовуючи сучасні методи управління для досягнення заздалегідь поставлених цілей з області видимості, вартості, часу, якості і задоволення учасників.

Навпаки, загальне керівництво бізнес і промислових корпорацій передбачає більш широкий кругозір з більшою безперервністю операцій. Тим не менш, є достатні подібності, а також відмінності між ними, так що сучасні методи управління, розроблені для загального управління можуть бути адаптовані для управління проектами.

Основні завдання для основи управління проектами може бути представлена схематично на рисунку 1.

управление проектами

Управління проектами рис.1
Практичне знання загального менеджменту і знайомство зі спеціальним предметними областями, пов’язані з проектом незамінні. Підтримка таких дисциплін, як інформатика і рішення науки також можуть відігравати важливу роль. Насправді, сучасні методи управління та різні спеціальні області знань ввібрали різні методи або інструменти, які були коли-то, виявлених тільки з підтримуючими дисциплін. Наприклад, комп’ютерні інформаційні системи та системи підтримки прийняття рішень в теперішній час були застосовані, як інструменти для загального управління. Крім того, багато методи дослідження операцій, таких як лінійне програмування та аналіз мережі в даний час широко використовується або як допоміжні знання. Отже, подання на малюнку 1 відображає лише джерела, з яких складається структура управління та розвитку проекту.

Зокрема, управління проектами в будівництві охоплює безліч завдань, які можуть бути виконані шляхом реалізації низки операцій, що підлягають ресурсним обмеженням. Є потенційні конфлікти між заявленими цілями щодо охоплення, вартості, часу та якості, і обмеження, що накладаються на людей та матеріальні та фінансові ресурси. Ці конфлікти мають бути вирішені на початку проекту, зробивши необхідні компроміси або створення нових альтернатив. Згодом, функції управління проектами для будівництва, як правило, включають наступні:

1. Специфікація цілей проекту і планів, включаючи розмежування сфери, бюджету, планування, встановлення вимог продуктивності та відбору учасників проекту.

2. Максимізація ефективного використання ресурсів шляхом закупівлі робочої сили, матеріалів і обладнання у відповідності з графіком, встановленим у плані.

3. Реалізація різних операцій через належну координацію та контроль планування, проектування, оцінки, укладання контрактів та будівництва протягом всього процесу.

4. Розробка ефективних комунікацій і механізмів для вирішення конфліктів між різними учасниками.

 

Інститут управління проектами фокусується на дев’яти різних областях, що вимагають від менеджера проекту знання та увагу:

1. Управління інтеграцією проекту для того, щоб різні елементи проекту ефективно були скоординовані.

2. Управління змістом проекту, щоб переконатися, що всі роботи потрібні (і тільки необхідні роботи) входять у вартість.

3. Управління проектами раз, щоб забезпечити ефективний графік проекту.

4. Управління вартістю проекту, щоб визначити необхідні ресурси і забезпечити контроль бюджету.

5. Проект менеджменту якості для забезпечення функціональних вимог.

6. Управління людськими ресурсами проекту розвитку та ефективно використовувати персоналу проекту.

7. Управління комунікаціями проекту, щоб забезпечити ефективне внутрішні і зовнішні комунікації.

8. Управління ризиками проекту для аналізу та зниження потенційних ризиків.

9. Управління постачаннями проекту, щоб отримати необхідні ресурси із зовнішніх джерел.

Ці дев’ять областей в основу програми сертифікації Інституту управління проектом для менеджерів проекту у будь-якій галузі.