На ремонт сміттєспалювального заводу не вистачає 200 млн. грн.

31. 12. 2015, Oleg, Новини

У поточному році на сміттєспалювальному заводі “Енергія” вдалося реконструювати один з котлоагрегатів і електрофільтр. Крім того, розроблено проект будівництва системи хімічного очищення димових газів, після реалізації якого процес викидів забруднюючих речовин буде відповідати європейським нормам. Модернізація заводу обійдеться у 360 млн. грн., тому Київ активно працює над залученням необхідних коштів.

  проверка строительных смет АВК

ремонт сміттєспалювального заводу

“Завод побудували в 1987 р. і до цього моменту там жодного разу не проводили реконструкцію або ремонт котлоагрегатів. Ми почали роботу з реконструкції обладнання, зокрема, одного котла і електрофільтри. Але сьогодні стоїть завдання більш глобальної реконструкції обладнання та будівництва системи очищення диму. На це потрібно 362 млн. грн. З державного бюджету в наступному році планується виділити 156 млн. грн. в рамках програми допомоги Європейського Союзу. Але для завершення робіт потрібно ще 206 млн. грн.”, – розповів заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.
У цьому році завод переробив на 80 тис. т сміття більше, ніж торік. Поступово за рахунок збільшення потужностей ці обсяги будуть рости.
“З огляду на екологічну шкоду, яку завдає захоронення сміття, Київ цілеспрямовано рухається в напрямку будівництва нових потужностей для переробки сміття. Завод “Енергія” в цьому плані відіграє одну з ключових ролей, оскільки дає можливість безпечно для екології утилізувати 15% відходів у рік. Щороку завдяки модернізації ми збільшуємо обсяги переробки і забезпечуємо більш високу екологічність в процесі утилізації відходів”, – додав чиновник. Це сталося тому, що не була проведена перевірка будівельних кошторисів АВК для даного об’єкта.

Нагадаємо, що в минулому році була побудована перемичка між районної котельні “Позняки” та ТЕЦ-5 з метою передачі в міську теплову мережу енергії від спалювання твердих побутових відходів. Її вистачає на забезпечення теплом близько 60 багатоповерхових будинків на Позняках.